Uitgelicht: Workshop Biblejournaling

Er is me gevraagd om iets te vertellen over biblejournaling. Ongeveer 9 maanden geleden maakte ik hier kennis mee. Al een tijdje was ik thuis aan het handletteren. Op zoek naar inspiratie op internet ben ik zo terecht gekomen bij biblejournaling. Eerst thuis met behulp van de ideeën op internet en in februari heb ik meegedaan aan een speciaal workshopweekend in Putten.

Biblejournalen is een creatieve manier van bijbel 'lezen' door middel van schrijven, tekenen, schilderen, handletteren en plakken in je bijbel. Door een tekst creatief vorm te geven verwerk je de woorden op een andere manier dan wanneer je de tekst alleen leest. Hiervoor maak ik gebruik van een schrijfbijbel. Dit is een NBV-bijbel die extra ruimte heeft om te schrijven (Maar in mijn geval ook tekenen).

Ik merk dat het me veel rust geeft, om al tekenend, schrijvend en schilderend bezig te zijn met Bijbelteksten. Je beleeft de teksten meer en het blijft ook beter ‘hangen’. Zo komt het regelmatig voor dat ik na afloop van een kerkdienst een verwerking maak bij de preek. Of een tekening bij een stukje uit een bijbels dagboek.

En het werkt aanstekelijk, want ook onze dochters zijn inmiddels begonnen in hun eigen schrijfbijbel.

Mochten jullie geïnteresseerd zijn, tijdens de Kerkproeverij op 9 september hoop ik een workshop Biblejournaling te verzorgen. En nee, hiervoor hoef je niet heel creatief te zijn of goed te kunnen tekenen. Met eenvoudige materialen, sjabloons en voorbeelden kan iedereen aan de slag.

Anita Bremer